A „B” osztály tanulói


Évekkel ezelőtt, titokban hajtottak végre Angliában egy oktatásügyi kísérletet. A kiválasztott iskolában két osztály volt, az azonos korú gyerekek számára. Év végén egy záró dolgozatot kellett írniuk, hogy annak eredményétől függően sorolják be őket, a megfelelő osztályba. Az eredményeket azonban soha nem hozták nyilvánosságra. Teljes diszkrécióban, csak az igazgató és a pszichológusok tudomásával, a teszt első helyezettjét abba az osztályba tették, ahová a negyedik illetve ötödik, a nyolcadik és kilencedik, a tizenkettedik és tizenharmadik helyezetteket és így tovább. A második és harmadik helyezett gyermekeket hasonlóképp a másik osztályba sorolták, azokkal, akik hatodikak, hetedikek, tízedikek, tizenegyedikek stb. lettek. Más szóval, a dolgozatban nyújtott eredményük alapján a tanulókat egyenlően kettéosztották. A tanáraikat nagy figyelemmel választották ki, azzal a céllal, hogy minél hasonlóbbak legyenek a képességeik. A tantermeket, ugyancsak megegyező felszerelésekkel látták el. Minden olyannyira volt egyenlő amennyire csak lehetséges, kivéve egy dolgot: az első osztályt „A osztálynak”, a másikat pedig „B osztálynak” nevezték el.
         Tény, hogy mindkét helyre azonos képességű gyerekek jártak. Mégis mindenki úgy gondolta, hogy az A-sok voltak az okosak, a B-sek pedig a kevésbé értelmesek. Néhány szülő, igencsak meglepődött, hogy gyermeke A-s lett, és próbálta jutalmazni, dicsérni azt, míg pár B-s szülő, lehordta sarját, és kevésbé lett engedékeny vele szemben. Még a tanárok is másként oktattak a B osztályban, mert eleve úgy gondolták, hogy kevesebbet várhatnak tőlük. Egy egész éven át fenntartották ezt a látványt. Aztán eljött az idő a következő évzáró dolgozatra. 
         Az eredmények megrázóak voltak, de korántsem meglepőek! Az A osztályos gyerekek sokkal jobban teljesítettek, mint a B-sek. Az eredményük olyan volt, mintha a múlt év legjobb felét néztük volna. Első osztályú gyermekekké váltak. A másik csoport tagjai pedig, annak ellenére, hogy egyenlők voltak, B-ssé. Ezt sulykolták a fejükbe egy álló évig, így kezelték őket, és ezt el is hitték – és így azzá is váltak. 
Brahm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése