Frissítő megbocsátás


Ha valaki bánt, nem kell minekünk megbüntetni őket. Ha Keresztény vagy, Muszlim vagy Zsidó, akkor bizonyára úgy hiszed, Isten majd úgyis elintézi, nem?
Ha Buddhisták, Hinduk vagy Szikhek vagyunk, akkor tudnunk kell, hogy a karma gondoskodik arról, hogy rosszakarónk azt kapja, amit megérdemel. Ha pedig a pszichoterápia modern vallásának követője vagy, tudod, hogy ellenségeidnek sok éven át kell drága terápiákra járniuk bűneik miatt! Akkor miért kell pont nekünk lenni annak, aki „megleckézteti őket”? Bölcsen átgondolva megérthetjük, hogy nem szükséges, hogy mi legyünk az ítéletvégrehajtók. Mi továbbra is a kötelességünket teljesítjük a köz javára, amikor felhagyunk haragunkkal és megbocsátva lenyugszunk.
         Két nyugati szerzetestársam, szóváltásba keveredett egymással. Az egyik szerzetes, amerikai tengerészgyalogos volt, aki bokorugróként (előretolt gyalogságban) harcolt a vietnámi háborúban, és súlyosan megsebesült. A másik egy nagyon sikeres üzletember volt, aki olyan hatalmas összegű pénzre tett szert, hogy „visszavonult” húszas évei közepére.  Két okos, erős és rendkívül szívós karakter voltak.
         A szerzeteseknek nem szabadna vitázniuk, de ők mégis ezt tették. A szerzeteseknek ökölharcba is tilos keveredniük, de ők közel jártak hozzá. Szemtől szemben álltak, pattanásig feszült a helyzet, csak úgy izzott köztük a levegő. A vérre menő szóváltás közepén, a volt tengerészgyalogos térdre borult aztán kecsesen meghajolt a megdöbbent ex-üzletember előtt. Majd felnézett és azt mondta, „Sajnálom. Bocsáss meg.”
         Ez egy volt azok közül a ritka gesztusok közül, amik egyenesen a szívből jönnek, amik mindig spontánok és bátorítóak, nem pedig előre kiterveltek. Az ilyenek onnan ismerhetőek fel, hogy közvetlenek és teljesen ellenállhatatlanok.
         Az üzletemberből lett szerzetes zokogni kezdett.
         Pár perc múlva, ismét barátként látták őket együtt sétálni. Na ilyet szabad a szerzeteseknek.

Brahm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése