Hízelgéssel bármit elérhetsz

Mind szeretjük hallgatni, ha dicsérnek bennünket, de sajnos legtöbbször csak a hibáinkról hallunk. Azt hiszem ez így fair, mert általában mi is mások hibáiról beszélünk csak. Ritkán van, hogy valaha is dicsérünk. Figyelj csak oda magadra, amikor beszélsz!
         Dicséret nélkül, ha hiányzik a jó tulajdonságok pozitív megerősítése, ezek a minőségek elhalványulnak és elhalnak. De egy kis magasztalás csodákra képes. Mindannyian akarjuk, hogy dicsérjenek minket; csak biztosra akarunk menni, hogy tudjuk, mit kell tennünk hozzá.
      Olvastam egyszer egy magazinban egy terápiás csoportról, akik a pozitív megerősítés technikáját használták gyermekeken, akik egy ritka, táplálkozási rendellenességben szenvedtek. Valahányszor ezek a gyerekek szilárd ételt fogyasztottak, szinte azon nyomban visszaöklendezték azt. Ha bármelyik kisgyereknek sikerült egy falatka ételt is egy percig vagy tovább lenn tartania, a csoport ünneplésben tört ki. A szülők papírcsákókat húztak és a székekre állva kiabáltak és tapsoltak; a nővérek táncoltak és színes papírszerpentineket dobáltak; másvalaki a gyerkőc kedvenc dalát játszotta el.  Hirtelen hatalmas ünneplés tört ki, azzal a kisgyerekkel a központban, aki lent tartotta az ételét.
         A kölykök elkezdték egyre tovább és tovább lenn tartani az ennivalót. Akkora boldogság okozója volt ez, hogy az ebből fakadó élvezet újraprogramozta az idegrendszerüket. A gyerekek ennyire vágytak a dicséretre. És mi is ennyire vágyunk rá!
         Bárki is mondta, hogy „hízelgéssel semmit sem érsz el,” egy jó nagy… de azt hiszem, megbocsájthatunk neki. Hízelgéssel, barátom, bármit elérhetsz!

Brahm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése