A jó szemétládák


Munkám része, hogy emberek problémáit hallgatom. Mi szerzetesek megérjük a pénzünket, ugyanis soha nem számítunk fel díjat. Gyakran, mikor hallgatom a bonyolult és kényes problémákat, amibe az emberek keverednek, az irántuk érzett szimpátiám engem is szomorúvá tesz. Hogy kihúzhassak valakit a gödörből, néha nekem is bele kell másznom, hogy elérhessem a kezüket – de sosem felejtek el létrát vinni magammal. A beszélgetés végeztével megint olyan derült vagyok, amilyen mindig. Kiképzésemnek hála, tanácsadói munkám nem hagy visszhangot maga után.
         Tájföldi tanárom Ácsán Cshá azt mondta, hogy kötelező szemetesként viselkednünk. A szerzeteseknek, főleg a rangidőseknek a kolostorukban kell ülniük, kukán hallgatni az emberek problémáit és fogadni a szemetüket. Házassággal kapcsolatos bajok, nehézségek serdülő gyerekekkel, rossz viszony a rokonokkal, pénzügyi bajok – rengeteget hallunk róluk. Nem értem miért. Mégis mit tudhat egy cölibátusban élő szerzetes a házastársi viszonyokról? Azért hagytuk el a világot, hogy hátrahagyhassuk az effajta szemeteket.  De könyörületességből ülünk és hallgatunk, osztozunk békénkben, és fogadjuk a hulladékot.
         Volt azonban ráadásként egy különleges, alaptanács, amit Ácsán Cshá-tól kaptunk. Azt mondta, legyünk olyan szemetesek, amik alul lyukasok! Befogadjuk az összes szemetet, de mégsem tartunk benn semmit.
         Ezért egy hatékony barát, vagy tanácsadó, olyan, mint egy alul lyukas szemetes, ami sosincs túl tele, hogy egy újabb adag problémát hallgasson meg.
Brahm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése