Bölcs étkezés

  Néhány barátom imád étterembe járni. Alkalomadtán nagyon drága helyekre mennek vacsorázni, ahol készek bődületes összegeket kiadni a kitűnő fogásokért. Ugyanakkor elmulasztják az élményt, amit az étel íze adhat, mivel a partnerükkel és barátaikkal folytatott társalgásra figyelnek helyette.
   Ugyan ki beszélgetne egy nagyszerű szimfonikus zenekar előadása alatt? A zsivaj meggátolna a pompás műsor élvezetében, és előbb-utóbb ki is zavarnának a teremből. Még az izgalmas és remek filmek közben is utálja az ember, ha megzavarják. Akkor miért beszél az ember étkezés alatt?
   Ha egy átlagos étteremről van szó, akkor jó ötlet lehet beszélgetést kezdeményezni, figyelemelterelésként az ízetlen kajáról! De mikor az étek valóban finom, s még az árát is megkérik, mondd meg a társaidnak, hogy inkább legyenek csöndben, hogy tényleg megkapd, amiért fizettél. Ez a bölcs étkezés.
  Még ha csöndben is eszünk, gyakran elhibázzuk a pillanat élvezetét. Fogainkkal az aktuális falatot rágcsálva már a következő célpontot keressük szemünkkel a tányéron. Néhányan két vagy három falattal maguk előtt járnak – egy a szájban, egy a villán várakozik, még egy a tányéron már előkészítve, míg elménk a villán közeledő adagot vizsgálja.
   Ahhoz, hogy teljesen megízlelhessük ételünket és életünket, gyakrabban kellene csendben átélni a pillanatokat. Ekkor az élet ötcsillagos éttermében is megkapnánk, ami jár.
Brahm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése