Szólásszabadság


   Meglep, hogy a beszéd még mai nyereség-orientált gazdaságunkban is ingyenes. Csak idő kérdése, hogy egy pénzszűkében lévő kormány a szavakat is árucikknek nyilvánítsa, s ilyenformán adót vessen ki a beszédre.
   Jobban meggondolva, ez nem feltétlenül egy rossz ötlet. A régi igazság, miszerint „hallgatni arany”, ismét aktuálissá válna. A telefonvonalakon nem lógna annyi tinédzser, és a szupermarketek pénztárainál is szabadabban haladna a sor. Megnyugtató lenne a tudat, hogy bizonyos ismerőseid akkora vagyonnal bővítenék az állam kincstárát, melyből az általuk megsüketített emberek segítséget kaphatnak. A közteherviselést a keményen dolgozókról a nagydumásokra hárítaná. Persze ebben az esetben a legtöbbet adakozók maguk a politikusok lennének. Minél többet vitatkoznak a parlamentben, annál több pénz állna rendelkezésre iskolák és kórházak építésére. A gondolat maga, elégedettséggel tölt el.
   Végül pedig, ha lennének is ellenlábasai ennek az adózási rendszernek, ugyan ki engedhetné meg magának, hogy szót emeljen ellene?
Brahm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése