Másokat hibáztatni

    Amikor megpróbálsz fontos döntéseket hozni, választhatod a korábban vázolt módszert, de nem muszáj mindig ehhez tartanod magad. Ezt is te döntöd el. Szóval ha nem működik, ne kend rám!
   Egy egyetemi hallgató felkereste egyik szerzetesünket. A leányzó másnap egy fontos vizsgára volt hivatalos, és azt kérte a szerzetestől, hogy mondjon el néhány imát és mantrát a szerencséje érdekében. A pap kedvesen eleget tett a kérésnek, gondolván, így ad egy kis plusz önbizalmat a lánynak. Teljesen ingyen tette, nem adott semmi adományt a lány.
   Sosem láttuk viszont. De barátaitól visszahallottam, hogy azt hajtogatja mindenkinek, milyen bénák a szerzeteseink; hogy még imát sem tudnak rendesen mondani. Bebukta a vizsgáját.
Barátai azt is elmondták, azért bukott, mert alig-alig tanul valamit is. Party-arc volt. Abban reménykedett, hogy az egyetem „kevésbé fontos”, tanulmányokkal foglalkozó részét majd elintézik a szerzetesek.
   Bár elégedettséggel tölthet el minket, hogy másokat hibáztassunk életünk kedvezőtlen fordulataiért, ez ritkán oldja meg a problémát.

Egy fickónak viszketett a feneke.
Meg is vakarta a fejét helyette.
Miért nem múlik? Nem értette.

Így írta le Ácsán Cshá azt, amikor másokra kenjük a dolgokat: mintha a feneked viszketne, de a fejedet vakargatnád.
Brahm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése