A Karma törvénye

            A legtöbb nyugati félreérti a Karmát. Összekeverik a Végzettel, amikor is az illető egy, a régmúltban elkövetett ismeretlen bűnéért kényszerül szenvedésre. Ez közel sem így van, ahogy a következő történetből is kitűnik.
            Két nő tortát sütött, mindegyik egyet-egyet.
            Egyiknek borzalmas alapanyagai voltak. Az öreg, fehér lisztből először ki kellett szedegetnie a zöldes, penészes darabkákat. A koleszterin-dús vaja majdhogynem avas volt. Barna csomókat kellett kikaparnia a fehér cukorból (valaki egy kávétól csöpögő kanalat dugott bele). Gyümölcsnek csak ősrégi mazsolákat talált, amik a kimerült uránium keménységével vetekedtek. Ráadásul konyhája tipikusan a háború előtti békeidőket idézte – de, azt már meg nem mondom, hogy melyik háború előttit.
            A másik nőnek a lehető legjobb alapanyagok álltak rendelkezésére. Organikusan előállított, teljes kiőrlésű liszt, gén kezelést garantáltan soha sem látott gabonából. Telítetlen zsírokban gazdag repceolaj, nyers barna nádcukor, nedvdús növények egyenesen a kertből. Konyhája csúcs-modern kütyükkel felszerelve.
            Melyikük sütötte hát az ízletesebb tortát?
Gyakran nem ott készül a finomabb süti, ahol a legjobbak a hozzávalók – a sütés nem csupán az alapanyagokról szól. Néha a borzalmas hozzávalókkal felszerelt ember annyi erőfeszítést, törődést és szeretetet süt a tortájába, hogy az lesz a legkiválóbb mind közül. Az a fontos, hogy mit teszünk az alapanyagokkal.
            Vannak barátaim, akiknek szörnyű hozzávalókkal kell dolgozniuk életük során: szegénysorba születtek, bántalmazták őket gyerekként, gyengén tanultak, esetleg fogyatékosságuk miatt nem tudtak sportolni vagy játszani. De kevés kiváló tulajdonságukat olyan remekül kovácsolták össze, hogy rendkívül lenyűgöző dolgok sültek ki belőlük. Igen nagyra becsülöm őket. Észreveszed ezeket az embereket?
            Vannak olyan barátaim is, akiknek remek alapanyagokhoz jutottak életükben. Szerető és jómódú a családjuk, sikeresek voltak az iskolában, tehetséges sportolók, jóképűek és népszerűek, ám elvesztegették fiatal életüket az alkoholra és a drogokra. Ismersz ilyen embereket?

            A Karmának csak az egyik fele, hogy mivel kell dolgoznunk életünk során. A másik fele - a sokkalta fontosabb fele - az, hogy mihez kezdünk a kapott alapanyagokkal ebben az életben.
Brahm

1 megjegyzés:

  1. Mindezek szerint, a karma a lelki, morális fejlődésnek az egyik legfőbb előmozdítója.

    VálaszTörlés